top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiDr. Mitroi

Cum și de ce prevenim?

Primul pas, după o consultație în cabinet, este igienizarea orală completă. Toate manoperele ulterioare se vor executa pe un câmp curat și dezinfectat.


Igienizarea dentară profesională este o manoperă foarte importantă recomandată fiecărui pacient încă de la prima vizită la medicul stomatolog și se execută de preferință anual. Igienizarea profesională se poate realiza DOAR într-un cabinet de stomatologie care să dețină toate instrumentele și substanțele necesare.


Ce este tartrul?

Tartrul este placă dentară matură, mineralizată, anume acea placă pe care o resimțim cu toții atunci când nu ne periem dinții. Periajul dentar este foarte important deoarece prin îndepărtarea acestei pelicule se permite elementelor de remineralizare din salivă să repare smalțul dentar. Indiferent de elementele comerciale (periuță sau pastă de dinți) folosite, cel mai important este îndepărtarea acestei pelicule. Tartrul nu se poate îndepărta decât cu ajutorul unei igienizări profesionale realizate în cabinetul stomatologic. Igienizarea orală reprezintă măsură cea mai importantă de prevenire a cariilor și a bolii parodontale care în timp duc la pierderea dinților.


Vom descrie mai jos fiecare manoperă în parte pentru o mai bună înțelegere a procedurilor:


1. Detartrajul este o procedură preventivă prin care se îndepărtează tartrul (utilizând un aparat cu ultrasunete) și placă dentară formate pe smalt, sau pe rădăcina dinților. Tartrul dentar supragingival este cel mai întâlnit; acesta este la început incolor, apoi capătă o nuanță maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată producând respirație urăt mirositoare și carii.


2. Periajul profesional este o măsură de pofilaxie/prevenție care se poate realiza doar în cabinetul stomatologic. Acesta are scopul de a completa metodele de igienă orală pe care pacientul şi le aplică singur, acasă. Periajul stomatologic profesional se realizează după detartrajul cu ultrasunete și are ca rol lustruirea și netezirea suprafețelor dentare detartrate anterior.


3. Air Flow-ul îndepărtează cu ajutorul particulelor de bicarbonat de sodiu atât placa bacteriană și tartrul supra și subgingival, cât și o mare parte din colorațiile alimentare sau cele cauzate de fumat. Acest tratament este preferat de marea majoritate a pacienților fiind un tratament ușor de efectuat, nedureros și cu efecte de îmbunătățire vizibilă și rapidă a aspectului dinților.


4. Fluorizarea este o manoperă utilizată atât pentru a reduce sensibilitatea post-detartraj, cât și pentru a asigura o mineralizare optimă a dinților pe termen lung. Fluorul este o substanță care ajută ca dantură noastră să fie mult mai puternică, previne apartitia dezintegrării dinților (carii) și face dintele mult mai rezistent la atacurile acide ale bacteriilor și zaharurilor din gură. Aceasta constă în aplicarea unei soluții pe dinți sub formă de gel sau spumă.



Cum prevenim?

1. Periază dinții de cel puțin două ori pe zi timp de două minute.

2. Roagă-ți medicul stomatolog să te învețe tehnica optimă și eficientă a periajului.

3. Evită alimentele dulci și lipicioase.

4. Programează-te o dată la șase luni pentru o igienizare profesională și un control de rutină, atât de importante în menținerea sănătății bucale.


Igienizarea dentară este considerată o manoperă de profilaxie extrem de importantă ce necesită a fi efectuată minim o dată pe an în cabinetul stomatologic.




Nu mai aștepta și mergi regulat la medicul stomatolog, indiferent dacă prezinți afecțiuni dentare sau nu, indiferent dacă ai dureri sau nu!

Programări la 0701.01.11.21

1.035 afișări
bottom of page