top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiDr. Mitroi

Molarul de minte: rol, tratament, extractie

Ce este măseaua de minte?

Ultimul molar permanent ce apare, de regulă, între 17 și 25 de ani. Măseaua de minte este greu de igienizat, din cauza locului îngust în care se dezvoltă. Uneori măseaua de minte erupe doar parțial, jumătate din ea rămânând în gingie. Acest lucru cauzează creșterea riscului de cariere și gingivită.

Alteori, când spațial este foarte îngust, eruperea ei pe arcadă determina înghesuiri dentare.

Dar există numeroase cazuri în care măseaua de minte are suficient loc pe arcadă, erupe în poziție normală, pacientul are o igienă orală riguroasă, singura problemă cauzată fiind cea a durerii din perioada când aceasta erupe.



Ce rol are?

De-a lungul evoluției rasei umane, dantura noastră s-a modificat astfel încât să ne servească perfect necesitățile.

Omul modern are mandibula mult mai mică decât acum 25.000 de ani, timpuri când oamenii aveau caninii mai lungi și dinții foarte tociți, din cauza dietei alimentare. Molarii de minte au suferit schimbări majore, în timp. Din cauza micșorării mandibulei, la multe persoane molarul de minte nu mai are loc, sau are loc prea puțîn pentru a erupe normal. În preistorie, dietă era formată din carne crudă, rădăcini, nuci, așadar măselele de minte erau foarte folositoare pentru creșterea puterii de mestecare.

În prezent, hrană noastră este mult diferită, preparată termic, moale, iar măseaua de minte este considerată a fi o relicvă evolutivă, inutilă în multe cazuri. Există totuși cazuri în care măseaua de minte suplinește cu succes lipsa altor dinți de pe arcadă, pierduți din diverse motive, sau când pur și simplu, nu dăunează cu nimic celorlalți dinți și sănătății orale, în general.


Când trebuie extrasă măseaua de minte?

Conduita unui medic stomatolog bun este una preventivă și conservativă, așadar, deși inutilă, măseaua de minte nu se extrage decât dacă este necesar, în situații precum:

  • măsea inclusă, ce nu poate erupe;

  • pentru succesul tratamentului ortodontic;

  • atunci când măseaua are o poziție atipică și afectează articulația temporo-mandibulară;

  • atunci când căria a afectat puternic măseaua;

  • atunci când măseaua este afectatata de boală parodontală;

  • infectarea gingiei.


Extracția lor se indică și pentru că aceștia se tratează foarte greu, din cauza poziției lor, iar bacteriile ce provoacă cariile pot circulă către alte masele. Un molar de minte bolnav, netratat, poate cauza aparitita bolilor gingivale, a chisturilor etc

De asemenea, durerea de măsea de minte este una dintre cele mai crunte. Vizitele regulate la medicul stomatolog conduc spre verificarea regulată a stadiului de evoluție a maselelor de minte și la tratarea sau extragerea acestora înainte să afecteze alți dinți.


Ai dureri în zona maselei de minte?

Nu amâna, nu are rost să suporți dureri inutil și să riști afectarea altor dinți vecini și a sănătății tale prin prezența unei infecții dentare puternice.


Tot ce trebuie să faci este să te programezi pentru o consultație la 0701 01 11 21

Scapă de durere și salvează-ți dinții!

64 afișări
bottom of page