top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiDr. Mitroi

Sigilarea dintilor la copii

Ce este sigilarea dentară?


Sigilarea dentară este o metodă de prevenție a cariei dentare, sigură și nedureroasă, recomandată mai ales pacienților între 6-14 ani.


Sigilantul este o rășină protectoare, care este aplicată pe suprafață superioară (ocluzală), la nivelul șanțului dinților posteriori. Sigilantul formează o barieră care previne retenția alimentară la nivelul șanțurilor, primele locuri în care apare caria dentară. Se poate realiza pe unul sau mai mulți dinți într-o singură ședința.



De ce ar trebui sigilați dinții?

Sigilarile sunt recomandate de medicul stomatolog încă de la primele vizite, acestea reducând riscul apariției cariilor cu până la 90%. Incidența cariilor în rândul copiilor este mai mare, ei fiind mari consumatori de dulciuri și sucuri. În primii ani după erupție, dinții permanenți nu sunt mineralizați complet și nu oferă același nivel de protecție că dinții maturi. Sigilările sunt recomandate în special pentru dinții permanenți posteriori, aceștia fiind greu de igienizat datorită poziției pe arcada dentară, cât și a morfologiei lor, prin șanțurile și fosetele retentive.

Erupția molarului 1 permanent numit și “molarul de 6 ani” este tot mai frecventă mai devreme decât vârsta aceasta, astfel dintele este expus mult mai devreme la alimentele și lichidele cu potențial de a produce carii. Nefiind o erupție dureroasă părinții pot chiar să nu observe apariția unui dinte nou, el fiind situat în spatele dinților de lapte, fără să înlocuiască niciun dinte temporar.


Ce presupune sigilarea dinților

Imediat ce dinții permanenți au erupt complet în cavitatea bucală, se recomandă sigilarea acestora. După ce șanțurile încep să se coloreze sau să fie afectate de carii această procedura nu se mai poate efectua fără pregătirea prealabilă a dinților.

Pentru sigilarea dentară, dintele se igienizează în mod corespunzător, apoi se pregătește pentru sigilare, nefolosind frezele. Această procedură este neinvazivă și nedureroasă.

Uneori, chiar dacă există semne de carii incipiente (marmorații sau carii în stadiul inițial) măselele pot fi încă sigilate, îndepărtând cu freza strict țesutul afectat. Acest lucru este stabilit de către medicul dentist în funcție de caz.


Cât rezistă o sigilare?

De cele mai multe ori sigilantul are o culoare albă opacă, sau diferite culori (roșu, albastru, verde etc) pentru a putea fi ușor de observat, atât de părinte acasă cât și de medicul stomatolog, la controalele periodice. Aceasta poate să reziste și câțiva ani. Nefiind o cavitate creată cu freza și fiind folosit un adeziv pentru prinderea lui, sigilarea se poate desprinde la alimente lipicioase cum sunt gumele de mestecat, jeleurile, caramelele etc. Igiena dentară este de asemenea un factor important în durabilitatea sigilării. La controalele periodice sigilările existente sunt verificate și se pot completa dacă este cazul.



Avantajele sigilării

Asigură o protecție eficientă împotriva cariei dentare, care se cantonează cel mai frecvent în șanțuri și fosete.

Sigilantul transformă suprafața retentivă a dintelui într-un relief ușor de curățat cu periuța și neaderent pentru resturile alimentare.

Compozitul fluid aplicat ca sigilant are în compoziție substanțe antibacteriene pe bază de fluor ce se eliberează pe o perioada îndelungată, astfel scăzând riscul de producere a cariei dentare.

Împreună cu igiena dentară corectă ajută la prevenția cariei dentare.

Este o metodă de profilaxie acceptată ușor de copii.

Sigilarea este o modalitate neinvazivă de a proteja dinții în timpul creșterii.




Fă o prioritate din sănătatea ta și a copilului tău și de restul ne ocupăm noi!


PROGRAMĂRI LA 0701.01.11.21

76 afișări
bottom of page